jester foldal jesterclu főoldal

LÉTÜNKÉRT KÖZÖSÉG

  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  • Létünkért közösség
  •  

Tönkölyhús receptek

Az elkészült ételekhez jó étvágyat kívánunk!
Ha van tönkölybúzahús felhasználásával készült
ételrecepted, kérjük, küldd el nekünk!

"Tönkölyhús" kapormártásban

Hozzávalók:
10-15 dkg tönkölyfehérje, két csokor friss kapor, 3 dl növényi tejszín vagy tejföl, kevés pálmavaj, ízlés szerint

Előkészítés:
A tönkölyt nagyon vékonyan (kb. 2 mm-esre) felszeleteljük, majd a szeleteket keskeny (kb. 5 mm-es) csíkokra vágjuk. A kaprot apróra vágjuk.

Elkészítés:
A kaprot vajon vagy margarinon megdinszteljük, felengedjük a tejszínnel, megsózzuk és a tönkölyfehérjét hozzáadjuk, kb. 10 percig főzzük.  Tészta körettel a legjobb. A tönkölyből a csíkok helyett készíthetünk gombócokat is, ilyenkor dupla mennyiségű tönkölyfehérjét darálunk le, összedolgozzuk egy tojással, reszelt hagymával, borssal, sóval és apróra vágott kaporral. Ha nem áll össze, kevés zsemlemorzsát adunk hozzá.

Olaszos, gombás tönköly

Hozzávalók:
10-15 dkg tönkölyfehérje, 25dkg gomba (minél többféle annál jobb), 3 dl növényi tejszín, 1 kis fej hagyma, kevés pálmavaj vagy margarin, késhegynyi: kakukkfű, zellerlevél, rozmaring, bazsalikom, borsfű, oregánó, 1 teáskanál petrezselyem, ízlés szerint só

Előkészítés:
A hagymát lereszeljük, a gombát laskára vágjuk. A tönkölyt nagyon vékony és keskeny csíkokra vágjuk. Nagyon ízletes, ha nem szárított, hanem friss fűszereket használunk. Ilyenkor több kell a fűszerekből, és apróra vágjuk őket.

Elkészítés:
A hagymát megdinszteljük, de nem pirítjuk meg. Ha kész, rádobjuk a fűszereket, majd néhány perc múlva a laskára vágott gombát. Mikor a gomba összeesett felengedjük tejszínnel vagy a tejföllel, beletesszük a tönkölyt és 10-15 percig főzzük. Köretként tésztát, párolt rizst vagy krumplipürét adhatunk hozzá.

Megjegyzés: az étel gomba nélkül, 35-40 dkg tönkölybúza-fehérjéből is elkészíthető. 

Tönköly milánói

Hozzávalók:
10 dkg tönkölyfehérje, vagy tönkölybúzahús, 20 dkg gomba, 2 kis fej hagyma, 1 zöldpaprika, 3 paradicsom, késhegynyi: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, borsfű, zellerlevél, kevés pirospaprika, kevés növényi zsiradék, ízlés szerint só, 50 dkg tészta, 10-15 dkg reszelt tofusajt

Előkészítés:
A hagymát lereszelem, a paprikát nagyon vékonyan felkarikázom. A paradicsomokról eltávolítom a héjat, és minél apróbbra feldarabolom. A gombát laskára vágom, a tönkölyt húsdarálón ledarálom.

Elkészítés:
A hagymát, paprikát zsiradékon megdinszte- lem, de nem pirítom. Mikor kész, hozzáadom a paradicso- mokat és egészen addig dinsztelem  - sűrűn kevergetve - míg a paradicsom teljesen szét nem mállik. Beleteszem a darált tönkölyt és a fűszereket a paprika kivételével, kb. 5 percig kevergetve főzöm, ezután ráteszem a gombát és a paprikát. Addig főzöm, míg a gomba össze nem esik. Tálalás előtt kb. fél órával kifőzöm a tésztát, összekeverem a reszelt sajttal, sütőbe teszem. Mikor a tofusajt már kissé megpirult, kész az étel. Ízlés szerint salátával tálalom. Megj.: az étel gomba nélkül, 30 dkg tönkölybúza-fehérjéből is elkészíthető.

Tönköly gulyás

Hozzávalók:
15 dkg tönkölyfehérje, 15-20 dkg vegyes zöldség (fehérrépa, sárgarépa, zeller), 15-20 dkg burgonya, két kis fej hagyma, egy zöldpaprika, egy paradicsom, kevés zsiradék, késhegynyi bors, egy-két babérlevél (ha lehet őrölten), késhegynyi majoránna, egy-egy csokor petrezselyem, zellerlevél, egy szál lestyánlevél.

Előkészítés:
A hagymát apró kockára vágom, a paprikát vékonyan felszeletelem, a paradicsomot meghámozom majd apró darabokra vágom. A burgonyát megtisztítom és feldarabolom, a tönkölyt apró kockára vágom.

Elkészítés:
A zsiradékból, a hagymából, a paprikából és a paradicsomból elkészítem a gulyásalapot, ráteszem az őrölt pirospaprikát, felengedem vízzel. Beleteszem a tetszés szerint feldarabolt zöldségeket, a petrezselymet, a zeller-levelet, a fűszereket és a felkockázott tönkölyt. A burgonyát később teszem a gulyásba, nehogy szétfőjön. A gulyás alapot esetleg még ízletesebbé tehetem néhány gerezd fokhagymával. Mikor a leves elkészült, ízlés szerint tehetek bele csipetkét vagy apróra szaggatott nokedlit.

Tönköly paprikás

Hozzávalók:
50 dkg tönkölyfehérje, 3 db vöröshagyma, 1db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 1 pohár tejföl, kevés zsiradék, 1evőkanál pirospaprika, késhegynyi bors, késhegynyi majoránna, 1-2 db babérlevél (ha lehet őrölten), késhegynyi borsfű, ízlés szerint só

Előkészítés:
A hagymát apró kockára vágom. A paprikát vékonyan felszeletelem. A héjazott paradicsomot apróra darabolom. A tönkölyt apró kockára vágom.

Elkészítés:
Elkészítem a pörkölt alapot a hagyma, paprika, paradicsom felhasználásával, hozzáadom a pirospaprikát, és kevés vízzel felengedem. Beleteszem a fűszereket, a tönkölyt, és kb. 15 percig főzöm, majd belekeverem a tejfölt. Tésztával vagy galuskával tálalom. 

Borsós tönkölytokány

Hozzávalók:
20 dkg tönkölyfehérje, 10 dkg zöldborsó (tisztított), egy fej hagyma, két gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, kevés zsiradék, ízlés szerint só, 1/2 dl fehérbor

Előkészítés:
A hagymát lereszelem, a fokhagymát átpréselem a fokhagymaprésen, a tönkölyt vékony, keskeny csíkokra vágom.

Elkészítés:
A hagymát a zsiradékon megdinsztelem, nem pirítom, hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd a zöldborsót és az előkészített tönkölyt. Felengedem borral, és beleteszem a fűszereket. Ha szükséges teszek hozzá kevés vizet is. Addig párolom fedő alatt, míg a borsó meg nem puhul. Párolt rizst, petrezselymes tört krumplit vagy krumplipürét kínálok hozzá.

2014.05.28.